woensdag 26 mei 2010

Alfa Accountants ontwikkelt quick scan voor werkkostenregeling

WAGENINGEN, 26 mei 2010 - Met ingang van 1 januari 2011 krijgen werkgevers te maken met de nieuwe werkkostenregeling. De regeling vervangt de huidige richtlijnen voor onbelaste vergoedingen, zoals de mobiele telefoon van de zaak of het kerstpakket. Door de invoering van de regeling komen werkgevers voor veel administratieve werkzaamheden te staan, betoogt Alfa. Bovendien is de kans groot dat bedrijven meer geld aan loonkosten kwijt zijn in de nieuwe situatie. Daarom heeft Alfa een online quick scan ontwikkeld om snel een indruk te krijgen van het belang van de werkkostenregeling.

Nu nog moeten onbelaste vergoedingen en verstrekkingen worden getoetst aan het stelsel van de huidige 29 voorschriften. De overheid heeft ondernemend Nederland meer transparantie in het vooruitzicht gesteld met de invoering van de werkkostenregeling. Er zijn een aantal vergoedingen en verstrekkingen vastgesteld, waarop een fiscale vrijstelling van toepassing is. Dat zijn er slechts zes, waaronder zakelijke reiskosten en kosten van cursussen en studie. Voor andere kosten is een vrije ruimte bedacht, van 1,4 procent van de totale loonsomkosten van een bedrijf. Zodra deze vrije ruimte bereikt is, gaat een werkgever belasting betalen over de vergoedingen: 80 procent over het nettobedrag van de vergoeding of verstrekking. Tot 2014 kunnen ondernemers nog kiezen voor het huidige model of voor de nieuwe regelgeving.

De invoering van de regeling werkt door in een groot aantal regelingen, zoals vaste kostenvergoedingen en de veel gebruikte cafetariaregeling. Werkgevers zullen daardoor worden gedwongen hun volledige beloningsbeleid door te lichten. Bovendien bestaat de kans dat zij buiten de vrije ruimte terecht zullen komen en meer geld kwijt zijn dan voorheen. Alfa heeft daarom een quick scan ontwikkeld. Het is een online test waarmee een werkgever snel kan nagaan of hij met de regeling te maken krijgt. Op basis van de uitkomsten kunnen ondernemers de mix van arbeidsvoorwaarden herijken om de fiscale nadelen van de werkkostenregeling te beperken. De scan is te vinden op http://quickscan.alfa-accountants.nl/.

Alfa Accountants en Adviseurs is gespecialiseerd in het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector. Alfa beschikt over een landelijk netwerk van 32 kantoren en heeft ruim 800 medewerkers in dienst. Ondernemers kunnen rekenen op een gedegen advies van gespecialiseerde en ervaren adviseurs. Meer informatie is te vinden op www.alfa-accountants.nl.

///EINDE PERSBERICHT///

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Bart Schuver, belastingadviseur, telefoonnummer 0317 423865, e-mail bschuver@alfa-accountants.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten