dinsdag 18 mei 2010

Jaarverslag Alfa Accountants 2009: "Ondernemers staan voor de jaren die het verschil maken"

WAGENINGEN, 18 mei 2010 – De gevolgen van de kredietcrisis krijgen veel aandacht in het jaarverslag over 2009 van Alfa Accountants en Adviseurs, dat half mei is verschenen. Vooral de klanten in de glastuinbouw, de automotive en de bouw, belangrijke branches voor Alfa, kregen harde klappen. De accountantsorganisatie ziet voor 2010 nog weinig reden tot optimisme voor het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector.

Stabilisatie van de omzet is voor het merendeel van de ondernemers het belangrijkste doel, constateert Alfa in het jaarverslag over 2009. Ook voor de komende jaren verwacht de accountantsorganisatie dat het voor haar klanten 'nog een uitdaging zal worden om een positieve rentabiliteit in stand te houden': "Voor de meerderheid van de bedrijven zijn dit de jaren waarin het verschil wordt gemaakt.”

In de agrarische sector, traditioneel een groot werkterrein van Alfa, zijn de resultaten wisselend. De melkveehouderij ging onderuit door de lagere melkprijzen, tien cent per liter - voor een gemiddeld bedrijf 60.000 euro. Zeugenhouders profiteerden van redelijke biggenprijzen en een daling van de voerkosten. Pluimveehouders deden het goed.

Ook de kritische opstelling van banken bij kredietaanvragen komt in het jaarverslag aan de orde. Mede door de kredietcrisis en de invoering van de Basel II rating ervaren veel ondernemers de opstelling van de banken als meer terughoudend. Alfa ziet daarom het belang van de accountant bij de begeleiding van kredietaanvragen sterk toenemen.

Ook Alfa zelf ontkwam niet aan de gevolgen van de recessie. Hoewel de omzet steeg met 6,9 procent tot 65,2 miljoen euro, stond het rendement onder druk. Het bedrijfsresultaat liep terug van 3,4 naar 2,1 miljoen euro. De daling van het rendement is mede te verklaren door een aantal grote ICT-projecten die voor 2009 en 2010 op stapel staan en die Alfa in staat stellen haar dienstverlening nog efficiënter te verrichten. In totaal werd 5,1 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe systemen en software.

Alfa Accountants en Adviseurs is gespecialiseerd in het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector. Alfa beschikt over een landelijk netwerk van 32 kantoren en heeft ruim 800 medewerkers in dienst. Ondernemers kunnen rekenen op een gedegen advies van gespecialiseerde en ervaren adviseurs. Meer informatie is te vinden op http://www.alfa-accountants.nl/.

///EINDE PERSBERICHT///

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Fou-Khan Tsang, lid hoofddirectie Alfa Accountants en Adviseurs, telefoonnummer 0317 423865, e-mail ftsang@alfa-accountants.nl. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen op onze website www.alfa-accountants.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten